מחלקה קרדיולוגית - מכון הלב ע"ש לידיה וקרול קיטנר, לאה ובנימין דוידאי
המחלקה הקרדיולוגית במרכז הרפואי ע"ש ברוך פדה, פוריה מתמחה בטיפול מלעורי במגוון רחב של חולים כולל חולים קשים ומורכבים וכן בכל סוגי החסימות לרבות כאלו בדרגת מורכבות גבוהה כמו חסימות מרובות בעורקים השונים.
היצרויות בעורק השמאלי הראשי, חסימות שלמות כרוניות, היצרויות בעורקים מסוידים ובנקודות צומת. בדרך העבודה השגרתית שלנו מופנה רק מיעוט מהחולים לניתוח מעקפים. במערך מאושפזים מדי שנה ש - 3000 חולים (מתוכם כ - 700 ביחידה לטיפול נמרץ לב), בהמשך הדרך אנו מתעתדים לשלב במסגרת המחלקה גם כירורגיית לב.
המערך מספק מספר שרותים:
מחלקה קרדיולוגית
המחלקה כוללת 6 מיטות אשפוז להן ניטור מרכזי לכאב בחזה, 12 מיטות אשפוז לניטור ביניים ו 6 מיטות אישפוז רגילות. כמו כן פועל במסגרת המחלקה שרות לקרדיולוגיה בלתי פולשנית המבצע מדי שנה כ 2500 בדיקות אקו קרדיוגרפיה בשנה (כולל אקו דרך בית החזה, אקו דרך הוושט ואקו במאמץ), כ- 3000 מבחני מאמץ, כ - 300 בדיקות הולטר וכן כ - 1000 ביקורים של חולים במרפאות החוץ.
צנתורים
שני חדרי צנתור וחדר בקרה ו - 5 מיטות בחדר ההמתנה לפני ואחרי הצנתור (התאוששות). בחדרי הצנתור מטופלים כ - 1000 חולים בשנה.
פעולות נוספות המבוצעות בחדר צנתור: פתיחה מלעורית של עורקים פריפריים כמו עורקי התרדמה, עורקי הכליה עורקי הרגליים, פתיחה מלעורית של מסתמי הלב ובכן מתעתדים לבצע השתלה מלעורית של מסתמים מלאכותיים. מבוצעות השתלת קוצבי לב על כל סוגיהם (דו לשכתי, תלת לשכתי וקוצבים דפיברילטורים). מבוצעות בדיקות אלקטרו פיזיולוגיות פולשניות לאבחון מדויק של הפרעות בקצב הלב וטיפול בהם על ידי צריבה ממוקדת של המוקד האחראי להיווצרות הפרעת הקצב.
עיקר הפעילות ביחידה מוקדש לאבחון וטיפול בחסימות העורקים הכליליים.
יחידה לטיפול נמרץ לב, הכוללת 6 מיטות עם ניטור מרכזי משוכלל וחדר טיפולים מיוחד המשמש לטיפולים דחופים פולשניים כולל צנתור דחוף בעת אוטם חריף בשריר הלב.יחידה לטיפול נמרץ לב, הכוללת 6 מיטות עם ניטור מרכזי משוכלל וחדר טיפולים מיוחד המשמש לטיפולים דחופים פולשניים כולל צנתור דחוף בעת אוטם חריף בשריר הלב.
"כך ניצלתי" קשור לכתבה
היחידה לניתוחי לב
המערך הקרדיו-וסקולאריבמרכז הרפואי פדה-פוריה כולל 23 מיטות אשפוז ו 9 מיטות טיפול נמרץ לב, שני חדרי צנתור וחדר לצנתורים דחופים, עמוסים בפעילות של כ - 1300 צנתורים בשנה. יש ברשותנו מכשירי אקו חדשים כולל תלת מימד ו-ICE. את המערך מנהל פרופ' עופר אמיר והוא מאויש במנהלי יחידות/שירות של צנתורים, אקו, אלקטרופזיולוגיה, וקרדיולוגיה וצוות סיעודי וטכני ברמה גבוהה.
עד שנת 2015, בכל רחבי הגליל, רמת הגולן ועמק הירדן, לא הייתה קיימת יחידה לניתוחי לב וחזה. המשמעות המעשית של חסר זה הייתה שחולים שנזקקו לניתוחי מעקפים, ניתוחי מסתמים, ניתוחי אבי עורקים ועוד, נאלצו להגיע למרכזים רפואיים בחיפה או בתל- אביב.
גם מקרי טראומה של לב-חזה, בין של פצועים אזרחים (תאונות דרכים וכיוצא באלה) ובין של חיילים, לא יכלו לקבל מענה ניתוחי הולם באף לא אחד מהמרכזים הרפואיים הנמצאים בצפון (פוריה, צפת, נהריה או עפולה) ונפגעים היו מפונים לחיפה או למרכז הארץ בהיטס או באמבולנס.
השינוי הגדול קרה באביב 2015, אז הוקמה יחידת ניתוחי לב-חזה כחלק מהמערך הקרדיו-וסקולארי במרכז הרפואי פדה-פוריה. היחידה הוקמה בשיתוף ופיקוח מלא של פרופ' אהוד רענני שהינו מהמנתחים המובילים בישראל ובעל שם עולמי בתחומו. פרופסור רענני משמש כמנהל מערך הלב במרכז רפואי שיבא תל-השומר, שכולל גם את מחלקת ניתוחי הלב הגדולה ביותר בארץ. צוות שלם ממחלקת ניתוחי הלב בשיבא, שכולל מנתחי לב-חזה, טכנאי לב-ריאה וצוות סיעודי של טיפול נמרץ, עבר פיזית מאזור תל-אביב צפונה לפוריה, כדי לאפשר את הקמת היחידה ותפעולה במיומנות הגבוהה ביותר, וזאת עבור תושבי האזור הצפוני כולו.
היחידה הניתוחית, מנוהלת על ידי ד"ר ארז קכל מנהל היחידה, מהמנתחים המנוסים והמוערכים בישראל, שעבד שנים רבות במרכז הרפואי שיבא והתמחה בניתוחי לב בטורנטו קנדה באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. המערך בפדה-פוריה משמש כמרכז-על בנושא ניתוחי לב-חזה ומגבה את כל המרכזים הרפואיים האחרים באזור ובאופן רצוף ומלא ("24/7"). בצענו עשרות רבות של ניתוחי לב מורכבים בהצלחה רבה בהנהגת ד"ר קכל ובגיבוי של צוות מובחר משיבא שכולל את פרופסור רענני, ד"ר ליאוניד סטרניק ד"ר אלכס ליפי וד"ר עמי שיינפלד: שמשתתפים אישית בניתוחי הלב המורכבים.
הקמת היחידה לניתוחי לב-חזה מאפשרת מתן מענה רחב לחולים קרדיו-וסקולריים ע"י ביצוע פעולות מעקפים, החלפה ותיקון מסתמים כולל באמצעות פעולות זעיר פולשניות וניתוחי חרום (כגון קרע של אבי העורקים, פציעות חזה ולב).
מעבר לכך, הגיבוי הכירורגי מאפשר ליחידת הצנתורים לבצע פעולות מורכבות מצילות חיים אשר לא בוצעו בעבר כולל השתלות ותיקוני מסתמים בגישה צנתורית, סגירת חורים בלב ואטימה עם קפיצים של חללים מסוכנים מועדים להיווצרות קרישים בלב שנעשות בפועל במערך הקרדיו-וסקולארי בפוריה. פעולות אלה נעשות במרכזים רפואיים בודדים במדינת ישראל, ולא נעשות באף מרכז רפואי אחר בצפונה של ישראל.
היחידה לאקו קרדיוגרפיה (אקו לב)
היחידה לדימות בלתי-פולשנית של הלב כוללת את המעבדה לאקו-קרדיוגרפיה (אולטרה-סאונד של הלב; אקו לב), מבחני מאמץ, הולטר ואת המרפאה למחלות מסתמי הלב ומחלות שריר הלב.
המעבדה לאקו-קרדיוגרפיה מבצעת מגוון סוגי בדיקות אקו-לב, הכולל: אקו דרך בית החזה, אקו דרך הושט, אקו במאמץ (פרמקולוגי או גופני, הנעשה על ידי מיטת אופניים). המעבדה מפעילה מכשירי אולטרה-סאונד מתקדמים הכוללים יכולות דו-מימד, דופלר ותלת מימד, הערכת המכניקה של שריר הלב ובדיקות תוך ניטור הנשימה. כמו כן מתבצעים מבחני מאמץ על גבי מסילה, ובדיקות הולטר (ניטור מקצב הלב רציף במשך 24 שעות).
במרפאת מסתמי הלב ניתן ייעוץ ומעקב אחר חולים עם מחלות מסתמיות מורכבות, לפני ואחרי ניתוחים ופעולות במסתמי הלב. בנוסף, נבדקים גם חולים עם מחלות ראשוניות ומשניות של שריר הלב, ומחלות קרום הלב.
אלקטרופיזיולוגיה של הלב
היחידה להפרעות קצב פועלת במסגרת המערך הקרדיולוגי בראשות פרופ' עופר אמיר. היחידה נוסדה בשנת 2010 ומטרתה לאבחן ולטפל במגוון המטופלים הסובלים מהפרעות קצב. חולים הסובלים מהפרעות קצב יכולים לחוש עילפון, דפיקות לב מהירות, קוצר נשימה, כאבים בחזה וסחרחורת. במסגרת היחידה מאבחנים את הפרעות קצב בעזרת עזרים מגוונים הכוללים מעקב אק"ג בעזרת מכשירים שונים וגם בעזרת בדיקות פולשניות.
הפרעות הקצב מתחלקות להפרעות קצב האיטיות, והמהירות. הפרעות קצב האיטיות מטופלות על ידי מניעה מתרופות המאיטות את קצב הלב ו/או השתלת קוצב לב. במסגרת היחידה משתילים את מגוון הקוצבים לסוגיהם, ולאחר מכן עוקבים לאחר מאות המטופלים במסגרת מרפאת הקוצבים לוודא את פעילותם התקינה.
הפרעות קצב המהירות מטופלות ע"י תרופות מתאימות, מכשירים מיוחדים הנקראים דהפיברילטורים(ICD)וגם בעזרת פעולות חודרניות שמטרתן לצרוב (אבלציה) של מסלולים לא תקינים, ובכך במקרים רבים לרפאות אותן לגמרי. במהלך הבדיקה מוכנסים חוטי חשמל עדינים לתוך הלב במטרה למפות את זרימת החשמל בלב בכך לזהות את מקור הבעיה. לעתים אנו נעזרים במערכת מיפוי חשמלי של הלב ובבית חולים פוריה קיימת מערכת מן המתקדמות מסוגו בעולם "Carto 3".
יחידת מחקר
מרכזת מגוון המחקרים הקליניים המבוצעים במחלקה ומעבדה למחקר בסיסי של הלב.
לכתבה בנושא , מחקר: נשים ערביות לא מעשנות החשופות לעישון פסיבי מצד הבעל בסיכון גבוה פי 5 ללקות בהתקף לב . לחץ כאן.
תחקיר הילה אלרואי, ערוץ 10: ניתוחי לב במרכז הרפואי פדה-פוריה
מידע מאתר כל הבריאות, משרד הבריאות
חזור לראש העמוד